Pas op, uw vloer kan giftig zijn | Het Nieuwsblad

2022-04-21 06:42:33 By : lan fang

Kankerverwekkende stoffen in vinyl, tapijt en laminaat

Ons land verbiedt vanaf volgend jaar de verkoop van vloerbekleding die te veel giftige stoffen bevat. ‘Sommige types vinyl, tapijt of laminaatvloer bevatten nu stoffen die kankerverwekkend zijn', zegt Dieter De Lathauwer van de FOD Volksgezondheid.

U weet het misschien niet, maar uw vloer is meer dan waarschijnlijk giftig. De vinyl of het tapijt op de grond en de lijm waarmee die zijn vastgemaakt, kunnen een hele waslijst giftige stoffen bevatten. Als die vrijkomen, doet dat de luchtkwaliteit bij u thuis, op kantoor of in de klas van uw kinderen fors dalen. En daar word je ziek van.

‘Daarom gaat ons land die stoffen nu aan banden leggen', zegt Dieter De Lathauwer van de FOD Volksgezondheid. ‘Dankzij een nieuw Koninklijk Besluit leggen we vanaf volgend jaar een limiet op voor 270 chemische stoffen in vloerbedekking. Zodra een van die 270 stoffen de limiet overschrijdt, mag het materiaal hier niet meer verkocht worden.'

Het aantal giftige stoffen verschilt van product tot product. Zachte vinyl is bijvoorbeeld het meest schadelijk, keramische tegels het minst.

De grootste boosdoeners zijn de zogenaamde vluchtige organische stoffen . ‘Dat zijn de stoffen die voor de typische geur zorgen in een pas geverfde kamer', zegt De Lathauwer. Die stoffen zijn schadelijk, want via de huid en de luchtwegen dringen ze je lichaam binnen. ‘Als je er lange tijd, dag in dag uit, aan blootgesteld wordt, kunnen ze je hoofdpijn, concentratiestoornissen, allergie en astma bezorgen. En op heel lange termijn kunnen ze zelfs kankerverwekkend zijn.'

Door strenge maximumwaarden op te leggen, wordt het gezondheidsrisico nu fors ingeperkt, zegt De Lathauwer. Maar wat dan met mensen die al jarenlang in hun huis wonen? ‘Het probleem is sowieso het meest acuut voor wie een nieuw huis bouwt of een nieuwe vloer legt, omdat de concentraties vrijgekomen stoffen in het begin het hoogst zijn', zegt De Lathauwer. ‘Daarna vermindert dat, omdat door ventilatie veel schadelijke stoffen naar buiten gevoerd worden. Daarom raden we ook aan om je huis altijd goed te ventileren.' België is na Duitsland en Frankrijk het eerste land om beperkingen op te leggen op de verkoop van vloerbekleding. De bedoeling is dat het later ook uitgebreid wordt naar producten die gebruikt worden voor wandbekleding en plafonds.

Fedustria, de federatie van de textiel- en houtindustrie, reageert afwachtend. ‘Het Koninklijk Besluit moet eerst nog worden goedgekeurd door Europa', zegt Guy Van Steertegem van Fedustria. ‘Wij verwachten dat een grote meerderheid van de vloerbedekking die hier te koop is, zonder problemen die normen zal halen.'

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.